Біологи знайшли зимовище гігантських акул

08/05/2009

Американські біологи змогли визначити, куди гігантські акули Cetorhinus maximus відправляються зимувати. Про це повідомляє інформаційна служба Science NOW, а стаття дослідників з'явилася в журналі Current Biology.

В рамках дослідження учені спочатку проводили повітряні пошуки скупчень цих риб біля берегів США в літній період. Після виявлення вони підпливали до риб на човнах і за допомогою мінігарпунів прикріплювали до верхніх плавників деяких особин спеціальні маяки. Ці пристрої реєстрували температуру води, глибину і освітленість.

На всіх цих маяках були встановлені спеціальні таймери: у строго встановлений день всі маяки повинні були від'єднатися від плавників і спливти на поверхню, почавши передавати інформацію на супутник. З 25 встановлених маяків біологом вдалося виявити 18.

У результаті дослідники встановили, що гігантські акули на зиму мігрують на південь, причому можуть запливати достатньо далеко: один з маяків був помічений біля узбережжя Бразилії. За словами учених, це стало першим випадком виявлення (хай і непрямого) C. maximus у тропічних водах. Окрім цього дані з маяків показали, що під час подорожі акули пірнають на глибину понад 1000 метрів. Це може сприяти "непомітності" їх пересувань.

На даний час учені не знають причин, через які ці риби регулярно мігрують на південь. Учені припускають, що це робиться для продовження роду. На користь такої гіпотези говорить той факт, що зовсім юних C. maximus в північних водах дотепер помічено не було.

Гігантські акули поступаються за розмірами тільки китовій акулі. Довжина середньої особини близько 10 метрів, а маса - близько чотирьох тонн. Ці гіганти харчуються переважно планктоном: вони плавають широко відкривши рот, фільтруючи воду крізь зябра. До недавнього часу припускалося, що на зиму ці риби опускаються на дно, де впадають в сплячку.

Повернутися до списку публікацій






Останні публікації